ŠIBENIK

Šibenik, najstariji samorodni hrvatski grad na Jadranu, nastao je kao starohrvatska utvrda, a prvi put se spominje sredinom 11. stoljeća u ispravi kralja Petra Krešimira IV, zbog čega ga mnogi i danas zovu 'Krešimirov grad'.

Kako su ga kroz povijest osvajali brojni vladari, grad je razvio i sagradio impresivnu fortifikacijsku arhitekturu, što se najbolje može vidjeti kroz njegove četiri utvrde: sv. Nikola, najpoznatija renesansna morska tvrđava smještena na ulazu u Kanal sv. Ante, tvrđava sv. Ivana, Šubićevac te tvrđava sv. Mihovila, na koju se možete popeti i otud imati predivan pogled na cijeli zaljev.

Simbol grada je katedrala sv. Jakova, građena više od stotinu godina i pravi je dokaz darovitosti njezinih arhitekata, Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, prvenstveno zbog toga što je u cijelosti sagrađena od kamena, bez uporabe drugih materijala te sadrži više od 70 portreta na svojim apsidama, što je i razlog zašto je postala dio UNESCO-ove svjetske baštine. Koliko je Juraj Dalmatinac bio popularan, kazuje i ova zanimljivost: dokumenti pišu da su u to vrijeme graditelji godišnje zarađivali do 60 dukata, dok je on tražio, ali i bez problema dobivao, čak duplo više.

Na Plathei communis, tj. današnjem Trgu Republike Hrvatske, nalazi se i jedna od najljepših šibenskih građevina, renesansna Gradska vijećnica, ispred koje se odvija i poznato otvaranje Međunarodnog dječjeg festivala, dok u obližnjim uličicama možete vidjeti brojne kamene gradske palače.

Kneževa palača, koja je odmah do zapadne strane Katedrale, dio je obalnog obrambenog sustava iz srednjeg vijeka u kojemu je boravio gradski kapetan (knez), a danas je tamo smješten Muzej grada, u čijoj blizini je i Biskupska palača te Trg četiri bunara, kompleks rezervoara za vodu iz 15. stoljeća gdje se nerijetko održavaju brojne izložbe.

Karakteristika Šibenika je i ta što na njegovom području postoje čak 24 crkve te šest samostana. Najpoznatije od njih su crkva sv. Ivana, koju krasi kameni zvonik u koji je ugrađen turski sat s jednom kazaljkom, a koji je dopremljen iz obližnjeg Drniša nakon što su ga Turci napustili; crkva sv. Krševana, pokraj kojeg je postavljeno najstarije zvono u Hrvatskoj iz 13. stoljeća pronađeno u moru nedaleko grada; samostan sv. Frane, čija knjižnica sadrži više od 150 inkunabula, od kojih je jedna i poznata 'Šibenska molitva' iz 14. stoljeća te crkva sv. Barbare.

Šibenik je udaljen od Puljana cca 60 km. Predlažemo da auto parkirate na velikom parkiralištu u luci te da pješice uz obalu krenete u obilazak grada (do katedrale sv.Jakova te uskim uličicama do tvrđave).

https://likesibenik.com/sibeniks-four-fortresses-for-fun/



Dobro došli na našu web stranicu

Namjenjenja je, kako budućim gostima kuće za odmor "MateAna", tako i trenutnim gostima radi lakšeg pronalaska interesantnih lokaliteta u blizini. Za buduće goste odobravamo minimalno 5% na sve rezervacije po cjeniku sa naše web stranice, uz određena pravila. Kontaktirajte nas za ostvarenje popusta.

e-mail: [email protected]

Potražite nas na linkovima ispod:

BOOKING  MY LUXORIA  FACEBOOK

 

 

Apartman KUĆA ZA ODMOR MATEANA