KATEDRALA SV.JAKOVA / ST.JACOBS CATHEDRAL ŠIBENIK

Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku je jedinstveni spomenik sakralnog graditeljstva, uvršten u UNESCO-v popis svjetske baštine 2000. godine. Podignuta je na južnoj strani središnjeg starog gradskog trga. Ideja o gradnji velikog katedralnog hrama datira od 1298.g. kada je Šibenik dobio vlastitu biskupiju i status grada.

Gradnja je, međutim, započela tek 1431. i trajala uz prekide do 1536. godine. Juraj Matejev Dalmatinac (Georgius Mathei Dalmaticus), koji se likovno obrazovao u Veneciji, je bio pozvan da vodi gradnju hrama. Majstor kasne gotike je promijenio prvobitnu koncepciju crkve pa pod njegovim vodstvom nastaju pobočne lađe, svetište, apside ukrašene vijencem od 72 uklesana portreta građana, koji su u to vrijeme živjeli u Šibeniku, te sakristija. Posebnost katedrale je u gradnji isključivo od kamena (bez upotrebe ikakvih drugih elemenata). Kamen za gradnju donosio se s otoka Korčule, Suska, Brača, Raba i Krka.

Nakon smrti Jurja Dalmatinca Nikola Firentinac je nastavio gradnju (završetak pobočnih lađa, kupola i projekt krovišta - kamenih svodova) u čistoj renesansi. Nakon njegove smrti 1505.godine, gradnju katedrale su konačno završili Bartolomeo i Giacomo de Mestre.



Dobro došli na našu web stranicu

Namjenjenja je, kako budućim gostima kuće za odmor "MateAna", tako i trenutnim gostima radi lakšeg pronalaska interesantnih lokaliteta u blizini. Za buduće goste odobravamo minimalno 5% na sve rezervacije po cjeniku sa naše web stranice, uz određena pravila. Kontaktirajte nas za ostvarenje popusta.

e-mail: [email protected]

Potražite nas na linkovima ispod:

BOOKING  MY LUXORIA  FACEBOOK

 

 

Apartman KUĆA ZA ODMOR MATEANA