BURNUM

Skriven u njedrima Dalmatinske zagore, u kamenu i kršu, obrastao surovom makijom, nalazi se biser antičke povijesti, rimski vojni logor Burnum.

Sagrađen je na prijelazu iz stare u novu eru, na položaju s kojeg je nadziran prijelaz preko rijeke Krke. Burnum je bio sjedište XI. legije rimske vojske Claudiae Piae Fidelis i IV. legije Flaviae Felix. U njemu su bile smještene i pomoćne postrojbe (kohorte), za koje je bio izgrađen mali logor u istočnom dijelu. 

Posjetitelji mogu vidjeti lukove zapovjedne zgrade u logoru, jedini vojni amfiteatar na području Hrvatske (na području sela Ivoševci) i nekoliko zidova vojnog vježbališta.

Arheološke iskopine s tog lokaliteta (oružje, oruđe, predmeti za svakodnevnu upotrebu) izložene su arheološkoj zbirci u Eko kampusu Puljane, otvorenoj 2010. godine. Lokalitet i arheološka zbirka otvoreni su za posjetitelje tijekom cijele godine. Do Burmuma se dolazi jedino cestovnim putem. 

- See more at: http://www.np-krka.hr/stranice/burnum-amfiteatar-i-ceko-kampus-puljane/21/hr.html#sthash.j8oYypX0.dpuf



Dobro došli na našu web stranicu

Namjenjenja je, kako budućim gostima kuće za odmor "MateAna", tako i trenutnim gostima radi lakšeg pronalaska interesantnih lokaliteta u blizini. Za buduće goste odobravamo minimalno 5% na sve rezervacije po cjeniku sa naše web stranice, uz određena pravila. Kontaktirajte nas za ostvarenje popusta.

e-mail: [email protected]

Potražite nas na linkovima ispod:

BOOKING  MY LUXORIA  FACEBOOK

 

 

Apartman KUĆA ZA ODMOR MATEANA